}

Docentendagen

WhatsApp Image 2018-09-11 at 23.05.33.jpeg

Wat wij kunnen doen in samenwerking met docenten

Als leraar ben je een rolmodel. Je doceert niet alleen kennis en vaardigheden, maar je leeft ook vóór. Leraar wordt je niet alleen omdat je je voor een bepaald vak interesseert, als leraar wil je betekenisvol zijn. Elke docent wil de docent zijn waardoor een leerling toch gaat studeren, waardoor een leerling gelooft in zichzelf. Toch kan het zo zijn dat je gaandeweg je loopbaan steeds meer op routine voor de klas staat, dat je sceptisch wordt of dat je het besef kwijtraakt van de enorme impact die je op de levens van jongeren kan hebben.

We kijken allemaal door een filter naar de mensen om ons heen. Ook leraren bouwen in hun onderwijsloopbaan een steeds groter filter op. Was een leerling een lastpak? Het broertje van deze leerling zal mogelijk extra in de gaten worden gehouden. Spreken ouders slecht Nederlands? Dit kan invloed hebben op de verwachtingen die een docent heeft over het taalniveau van de leerling. Zonder dat we er erg in hebben plaatsen we leerlingen in een hokje. Hiermee doen we onszelf en de leerling tekort.

Live Your Story wil iedere leraar uitdagen iedere leerling te zien voor wie hij/zij is. Het begint bij zelf zijn wie je bent. We vinden het schokkend hoe vaak docenten zich niet veilig voelen in hun team, zichzelf verschuilen tegenover collega’s. Hoe kun je van leerlingen openheid naar de ander verwachten, als dit voorbeeld niet voldoende vóórgeleefd wordt.

We zijn dankbaar en trots dat steeds meer scholen beseffen dat een wezenlijke verandering in de sfeer op een school begint bij het team van onderwijzers en ondersteuners. We dragen er dan ook graag aan bij om docenten meer in hun kracht in de school aanwezig te laten zijn. Als rolmodel voor een nieuwe generatie.

Voor meer informatie over studiedagen met als thema diversiteit, neem contact met ons op.